Начин на приготвяне
Белим банана, (който трябва да е хубаво узрял, за да предаде сладост на сладоледа), слагаме в купичка и намачкваме хубаво с вилица.
Течната сметана (охладена предварително за няколко часа в хладилник), наливаме в подходяща купа за разбиване. С миксер, отначало на ниски обороти, а после на високи, разбиваме сметаната, докато се сгъсти.
После прибавяме към нея пюрирания банан и с миксера разбиваме да се смесят хомогенно. Прибавяме нарязаните ягоди и вече разбъркваме с шпатула.
Сипваме сладоледената смес в подходяща пластмасова кутийка с капак и слагаме във фризера или камерата на хладилника. След 30 минути изваждаме кутийката и разбъркваме сладоледа с вилица.
Продължаваме така за 30-60 минути да разбъркваме, докато се стегне сладоледът и тогава сервираме. Ако е много замръзнал, оставяме извън фризера, малко да се поразмекне и тогава разпределяме в чашки.
Украсяваме с цели ягоди и свежа мента или джоджен. Който харесва по-сладичко, може да подслади сметаната с няколко лъжички пудра захар.