Начин на приготвяне
В дълбока купа изсипваме хладката вода, прибавяме солта, зехтина и накрая брашното. Месим меко тесто. Оставяме го за два часа настрани покрито с кърпа и през това време приготвяме пълнежа за баницата.
За пълнежа:
В дълбок тиган слагаме зехтин, запържваме пресния лук, след това добавяме спанака + 50 мл вода и оставям да ври около 15 минути, за да омекне. След тава прибавям копъра, ментата и черния пипер и оставям още 2-3 минути. Оставям на страни да изстине и след това добавям сиренето.
Взимаме тестото и го разделяме на 8 равни топки. Първите 4 топки ги разделяме на 4 малки кори 20см×20см.
Разтапяме половината от маслото (125 г) и в дълбока купа слагаме малко от него на дъното. Слагаме върху маслото едната от четирите кори поръсваме пак с масло, втората кора, пак масло, третата кора, пак масло и най-накрая и четвъртата кора и върху нея пак масло.
Оставяме в хладилника за 10 минути, докато разточим и другите 4 кори.
Взимам ги от хладилника и ги оставям на масата така, както са и четирите, и с точилката разточвам 1 голяма кора.
Намазвам голяма тава с масло и разстилям кората вътре. Нанасям от пълнежа навсякъде и по същия начин приготвяме и останалите четири топки (кори) с масло в хладилника за 10 минути, разточваме голяма кора и постиламе отгоре.
Мажем с масло точената баница със спанак и сирене. Разрязваме с нож баницата със спанак и сирене и печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 или 45 минути.