Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница със спанак и сирене с домашно точени кори

Баница със спанак и сирене с домашно точени кори

Boriana IlievaBoriana Ilieva
Новак
1117443
Баница със спанак и сирене с домашно точени кори
Снимка: Boriana Ilieva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
16
"Запретвайте ръкави - днес баницата ще е с домашно точени кори и обещаваме, че мноооого ще ви хареса"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл (хладка)
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 70 мл
  • брашно - 800 г
  • масло - 250 г (за разточване на корите)
  • За пълнежа
  • спанак - 500 г
  • сирене - 400 г
  • копър - 1 шепа не много ситно нарязан
  • пресен лук - 1 и половина шепа нарязан на шайби
  • мента - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа изсипваме хладката вода, прибавяме солта, зехтина и накрая брашното. Месим меко тесто. Оставяме го за два часа настрани покрито с кърпа и през това време приготвяме пълнежа за баницата.

За пълнежа:

В дълбок тиган слагаме зехтин, запържваме пресния лук, след това добавяме спанака + 50 мл вода и оставям да ври около 15 минути, за да омекне. След тава прибавям копъра, ментата и черния пипер и оставям още 2-3 минути. Оставям на страни да изстине и след това добавям сиренето.

Взимаме тестото и го разделяме на 8 равни топки. Първите 4 топки ги разделяме на 4 малки кори 20см×20см.

Разтапяме половината от маслото (125 г) и в дълбока купа слагаме малко от него на дъното. Слагаме върху маслото едната от четирите кори поръсваме пак с масло, втората кора, пак масло, третата кора, пак масло и най-накрая и четвъртата кора и върху нея пак масло.

Оставяме в хладилника за 10 минути, докато разточим и другите 4 кори.

Взимам ги от хладилника и ги оставям на масата така, както са и четирите, и с точилката разточвам 1 голяма кора.

Намазвам голяма тава с масло и разстилям кората вътре. Нанасям от пълнежа навсякъде и по същия начин приготвяме и останалите четири топки (кори) с масло в хладилника за 10 минути, разточваме голяма кора и постиламе отгоре.

Мажем с масло точената баница със спанак и сирене. Разрязваме с нож баницата със спанак и сирене и печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 или 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: