Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Моят сполучлив боб в гювеч

Моят сполучлив боб в гювеч

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Моят сполучлив боб в гювеч
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Да приготвиш вкусен боб в гювеч си е фасулска работа"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г бял едър
  • тиквички - 1 бр.
  • печурки - 150 г гъби
  • моркови - 1 бр. голям
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • лук - 1 голяма глава стар
  • домати - 1 бр. среден размер
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • джоджен - 1/2 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • девесил
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода от предната вечер за 8-12 часа. След това се изплаква и се сварява в достатъчно вода за около 60 мин, без да се добавя нищо друго. Отцежда се.

Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Изпържват се в гореща мазнина, като първо се слага наситнен на кубчета лук, да се запържи за 2-3 мин, следват морковите на кубчета, разбърква се леко да омекнат за 3-4 минути, следват гъбите, нарязани на ситни парченца, разбърква се за няколко минути и се добавят двата вида чушки на кубчета.

Разбъркват се за няколко минути да поомекнат и накрая се прибавят тиквичките на кубчета. Сместа се оставя на умерен котлон да се запържи, докато остане на мазнина, при периодично разбъркване и накрая се добавя 1 с.л. брашно и енергично се разбърква. Сместа от зеленчуци е готова.

Сваля се от котлона и се прибавя бобът и наситнените джоджен и малко девесил. Добавя се сол, черен пипер, червен пипер. Разбърква се добре и се изсипва в кален съд с капак. Прибавя се настърган домат, разбърква се и се долива още малко олио от тигана, ако е останал, иначе се долива от бутилката.

Добре е зеленчуците да са омазнени достатъчно. Добавя се и малко вода, но без да плуват във водата, за да може след като се извади от фурната бобът в гювеч, да е само на мазнина.

Този боб в гювеч се пече на 180 градуса за около 20 до 30 мин.

След като е готов, се поръсва с наситнен свеж магданоз.

Източник: ilrai.blogspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: