Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чесъна и ги изпържете за 8 минути в маслото и зехтина при умерен огън.
Добавете тиквичките небелени и нарязани на малки кубчета. Сложете сол и черен пипер и запържете и тях при периодично разбъркване.
Сипете наведнъж брашното и бъркайте 2 минути, след това налейте на тънка струйка млякото.
Разбивайте с телена бъркалка, докато сместта се хомогенизира и няма парцали от брашното. Сложете индийското орехче и гответе 10 минути до получаване на гъст и гладък бешамел с тиквички.
Ако не ви харесва да усещате парченца тиквичка в крокетите, може да пасирате докато е гореща сместа.
Сипете в купа и покрийте със стреч фолио, така че да прилепва по сместта плътно, с това ще избегнете да ви се образува коричка.
Когато бешамелът изстине напълно го приберете в хладилник за няколко часа- поне 4-5, за да стегне достатъчно.
За да оформите крокетите взимайте в ръка от сместа - толкова, колкото като затворите шепа да не излиза. С намачкване, без да притискате много през цялото време, правете заоблени продълговати кюфтенца. Ако ви лепне неприятно, след всяка крокета мокрете дланите си.
Овалвайте първо в брашно, после в яйце и накрая в галета. Подреждайте готовите в тавичка покрита с хартия за печене.
Поръсете крокетите от тиквички със зехтин и пъхнете в предварително загрята на 250 градуса фурна. Важно е температурата да е много висока, в противен случай ще се разпукат и сместта отвътре може да се разлее.
Все пак крокетите по принцип се пържат за кратко в много сгорещено олио и така стават винаги перфектни. Но в този вариант, на фурна са по-здравословни и пак стават прекрасни, стига да спазим това условие на печене.
Когато видите, че са леко порозовели значи са готови и можете да ги поднесете топли със любим сос.
Добър апетит!