Начин на приготвяне
Пастата от фурми е един перфектен заместител на захарта, богата на активни антиоксиданти, желязо, фибри, магнезии, мед, витамин С. Тя е чудесен подсладител, заместващ рафинираната бяла захар.
Количеството на продуктите може да варират според вкуса ви. В по-сладък вариант или смесен с ядки или тахан, пастетът от фурми
търпи много широки граници на интерпретации.
Фурмите накисваме в хладка вода за около 2 часа. Аз ги накисвам от вечерта.
В блендер поставяме отцедените фурми, като предварително отстраним костилката им.
Добавяме ванилията и водата от кокосовия орех.
Блендираме до хомогенна гладка смес. Може сами да изберете гъстотата на сиропа, като редуцирате или увеличите водата.
За предпочитане е да се съхранява в хладилник, за предпочитане в стъклен съд с капак - бурканче.
Към пастата от фурми можете да прибавите аромати - джинджифил, канела, какао, кокосови стърготини и други.
Можете да обогатите неговата консистенция с тахан - слънчогледов, лешников или други.
Ядките ще придадат на сместа по-богата текстура. Накиснати и обелени предварително, вие можете да подберете различни по вид - бадеми, лешници, кашу, фъстъци и други.
Аз обичам да експериментирам и много харесвам комбинацията, като към пастата от фурми прибавя сушени сини сливи, сушени кайсии, малко лешников тахан, смлени лешникови ядки, канела и гвоздейче карамфил.