Начин на приготвяне
Елдата е много полезна за децата, защото в семената й се съдържат голямо количество фибри.
Зърнената култура не натоварва храносмилателната система на детето, защото съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане.
Богатото съдържание на желязо и лецитин повишава съпротивителните сили на организма.
За децата най-полезна е консумацията от цели зърна, тъй като в обвивките им се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.
В съдържанието на елдата липсва глутен (най-трудно смилаемият протеин), което е прави чудесна диетична зърнена култура при деца, страдащи от глутеновата непоносимост.
Елдата има специфичен аромат и вкус, който децата не винаги приемат с желание. Затова трябва да се съчетава с аромати, които да притъпяват характерния й дъх.
За плодовото пюре е подходяща комбинацията с дъхавите праскови и пъпеш. За целта използваме пресни и здрави плодове, които измиваме и почистваме.
Обелваме мъхестата праскова и заедно с другите плодове поставяме в купа. Пасираме до гладкост и прехвърляме пюрето в купа. Към него прибавяме елдата, сварена в съотношение 1:2.
Смесваме съставките и поднасяме в порционна купичка. Гарнираме с ароматно малиново желе.
Останалата част съхраняваме в хладилник до 24 часа.