Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Пълнени калмари Бонисимо

Пълнени калмари Бонисимо

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пълнени калмари Бонисимо
Снимка: Ivelina
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Днес майсторският ни клас е на тема Как да приготвим най-вкусните пълнени калмари, бъдете готови да си записвате"

Необходими Продукти

  • калмари - 3 - 4 бр. туби
  • морски дарове - 300 г (комбинация от скариди, миди и бейби калмари)
  • пасата - 100 мл (пасирани домати или от консерва)
  • жасминов ориз - 50 г (суров или Арборио)
  • чесън - 4 - 6 скилидки чесън
  • зелен лук - 1 стрък
  • скаморца - 2 - 3 с.л.(или готова настъргана моцарела)
  • бяло вино - 100 мл (70 мл. за плънката другите 30 мл за запичането във фурната)
  • пармезан - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - 7 с.л. (5 за плънката, 2 за запичането)
  • черен пипер
  • сол
  • босилек
  • магданоз - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се сварява жасминовият ориз. Характерното при него е, че се вари на принцпа на абсорбция, което означава, че се приготвя в определено количество вода, която се асборбира напълно на слаб котлон, като пропорциите са 50 г ориз към 100 г вода.

Този път ще приключим варенето до полуготовност на ориза, защото ще го доварим с калмарите.

Втора стъпка е подготовката на калмарите: във вряща вода пускаме за десет секунди тубите калмари. Изваждаме и г потапяме в студена вода. Оставяме на страна.

Трета стъпка е подготовката на плънката на пълнените калмари: измиваме добре морските дарове. Нарязваме на ситно лука, скилидките чесън и чушката и ги задушаваме в зехтина за няколко минутки.

Прибавяме морските дарове и след 2-3 мин добавяме доматите, сол, черен пипер, босилек, магданоз (или само магданоз, или само босилек). Заливаме с бялото вино.

Щом се изпари на половина, отстраняваме от котлона.

Когато леко изстинат, добавяме пармезана и настърганото сирене скаморца.

Няколко думи за сиренето скаморца. Има симпатична крушовидна форма и е с леко опушен аромат, ползва се при готвене на ризото в Италия. Ако нямате такова, ползвайте готова настъргана моцарела - тя е специално обработена и много вкусна.

Добавяме към плънката полусвареният ориз и нарязания пресен босилек и магданоз (или по избор от двете).

Пълнят се тубите калмари със сместа от морските дарове, като краищата защипваме с клечки за зъби. Поръсваме ги със сол, черен пипер.

Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зехтин и останалото вино. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Тази рецепта е авторска на Ivi Vacca.

Приятно приготвяне на моя изключително вкусен специалитет пълнени калмари Бонисимо, много харесван от гостите и семейството ми!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: