Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Чай»Чай от риган (Origanum vulgare)

Чай от риган (Origanum vulgare)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Чай от риган (Origanum vulgare)4 / 4
11/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
"Чай от риган, който облекчава редица заболявания и проблеми"

Необходими Продукти

  • риган - 2 с.л.изсушена билка
  • вода - 400 мл филтрирана
  • мед - за подслаждане
  • лимони - резен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Горещ, вкусен, ароматен, веднага ви стопля…Топлят и спомените, когато през горещото лято на една огрята от слънцето поляна сте събирали стръкче по стръкче. Чаят от риган е приятен и има миризмата на леко изсъхнало сено.

Той добре се съчетава с мента, маточина, жълт кантарион, шипка.

Билката се приготвя като запарка. 1-2 с.л. ситно нарязана билка се запарва с 400 мл. кипяща вода.

Оставя се да кисне 30 минути. От запарката се приема 3 пъти дневно по 60-120 мл., според възрастта.

Подслаждате с мед и гарнирате с резенче лимон.

Тази горска билка расте и в равнината и в планината и по горските поляни. Започва да цъфти от края на юни и до късна есен.

Растението се използва широко и в народната медицина. Лечебна е цялата надземна част на ригана. Билката съдържа аскорбинова киселина (витамин С), дъбилни вещества, етерично масло, горчивина.

Отварата от риган се използва при болести на белодробните пътища като отхрачващо и потогонно средство. Полезен е при задух и простуди. Риганът още е полезен за стомаха, използва се увеличаване на отделянето на стомашен сок, при атония (слабост) и подуване на корема.

Препоръчват го при слаб апетит и различни заболявания на черния дроб. Действа диуретично, спомага за изхвърлянето на камъните в бъбреците и пикочния мехур.

Растението също успокоява нервната система, притежава известно болкоуспокояващо действие. При гърчове и епилепсия риганът може да се използва като средство против повръщане и общо укрепващо средство.

Риганът широко се използва при различни женски заболявания – при болести, съпроводени с кръвоизливи, помага също в периода на климактериума да се свалят горещите вълни и да се успокоява главоболието.

Пие се чай от риган при безсъние, обща слабост, след припадъци, за повишаване тонуса на организма. Смята се, че билката премахва лошото и печално настроение. Полезна е още при хипертония, захарен диабет, бронхиална астма, туберкулоза.

При всички тези заболявания се използва отвара от риган. Две супени лъжици от билката се заливат с 300 мл вряла вода във емайлиран съд и се варят 15 минути на водна баня, след това кисне половин час.

С компреси от риган се лекуват циреи. При ангини и ларингити се прави гаргара на гърлото. При дрезгав глас пият отвара от риган с мляко.

Листата на ригана са подправка, която се използва за приготвяне на ястия от картофи, месо, фасул, добавят се в салати и други подобни. Използват се също при консервиране на зеленчуци и гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: