Начин на приготвяне
Тази рецепта е изпробвана и след употребата й и при направено изследване се оказва, че всичко е нормално и жлезата функционира правилно.
Елдата трябва да е на зрънца, не се ползва брашно от елда, защото липсва черупка и така губи от лечебната си сила.
Количеството е по 1 ч.ч. от трите продукта, аз направих половин доза с половин ч.ч. от трите продукта.
В мелничка се кафе сипваме елда и мелим като кафе. Моята остана малко по-едро, но другия път ще меля повече, защото трудно се мели.
Сипва се в емайлиран съд, добавяме смлени ситно орехи и течен мед. Аз го загрях малко на водна баня и смесваме продуктите, разбърквайки добре. Ако е суха сместа, добавете още малко мед.
Прехвърля се в буркан с капачка и оставяме на хладно. Приема се 3 пъти на ден по 1 ч.л. преди храна.
Това се прави за 1 месец.В ажно е да се знае, че един ден от седмицата се приема само от сместа, без друга храна, а само вода. След 24 часа може да хапнете нещо леко.
Ако нямате проблем с щитовидната жлеза, може да го вземате профилактично само по 1 ч.л. на ден докато свърши сместа и жлезата ще ви бъде благодарна. Това е изпробван лек за щитовидна жлеза.
Коментари
Аз самата съм с Хипотиреоидизъм и за съжаление ендокринологът ми е забранил употребата на йод съдържащи компоненти, които аз обожавам - орехи, райска ябълка, водорасли и други, защото съвкупността им с хормоналната заместителна терапия се получава натрупване или предозиране. Добре е да има кратко уточнение , към самата рецепта, защото много от читателите приемат написаното като изпълнимо, защото е логично да не е в компетенцията им за страничните ефекти.
Като уточнение бих си позволила да добавя, че тези, които са с хипофункция на щитовидната жлеза орехите могат да бъдат заменени с бразилски ядки, които са подходящи в техния хранителен режим. Поздрави!