Начин на приготвяне
Нахутът се накисва от предната вечер.
На другия ден се сварява, но повече от обикновено, зърната да се разпукат и да са доста по-меки.
Когато е готов, се сваля от котлона, изплаква се, изцежда се и се оставя настрана да поизстине.
След като поизстине, се намачква с вилица или с уред за намачкване на картофи. Не е нужно да е на пюре, просто да не са цели зърната.
Пиперката, морковът и лукът се нарязват на дребно, а магданозът и копърът се наситняват. Всичко се смесва с нахута.
Отделно се смесва сусамовият тахан с оцета и горчицата и се разбърква с водата. Прибавят се подправките и се разбърква отново.
Сосът се прибавя към нахутената смес и нахутената разядка се разбърква добре.
Готовата смес се оставя в хладилника да се охлади и издържа няколко дена.
Една идея за сандвич с тази смес е да се вземе една филия хляб и да се сложи върху нея част от сместа.
Отгоре се нарежда доматът и след това листото от салатка. Захлупва се с другата филия хляб и така полезният сандвич е готов.
Може да се импровизира по всякакви начини и да се правят разнообразни комбинации, дори не просто с обикновен хляб.