Начин на приготвяне
Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).
Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.
Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.
Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.
Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.
Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.
Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.
Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.
Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.
Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.
Коментари