Начин на приготвяне
В дълбока купа сипваме 3 те вида брашна, които по желание пресяваме: по половин чаена чаша пълнозърнесто, пшенично и царевично брашно.
Добавяме ароматните - сушени и стрити мащерка (3 ч.л.) и босилек (2 равни ч.л.). Нарязваме на много ситно около 20 листенца пресен естрагон и го прибавяме в купата.
Сипваме 1 равна ч.л. сода бикарбонат и я активираме, заливайки я със супена лъжица и половина домашен ябълков оцет.
Подправяме с 1 ч.л. фина хималайска сол, ½ к.л. смлян черен пипер и 2 с.л. зехтин.
Хубаво разбъркваме с ръка и бавно наливаме половин чаена чаша топла водичка. Замесваме меко, леко еластично и ароматно тесто.
На ръка си разточваме солетите една по една – еднаква дължина, подреждайки ги в голяма квадратна тава, предварително намазана с шарлан. От това количество тесто се получават 2 партиди с по 35-40 бр. дълги около 10 см - общо около 70-80 хрупкави гризини.
Печем соленките в загрята фурна на 180 градуса за 15 минути. Много е деликатно да се съблюдават и да се изключат на време.
Изключително вкусни и ароматни билкови италиански гризини с мащерка, босилек и естрагон, подходящи за из път, пикник, следобедна почерпка, парти или вместо пуканки на романтично градинско кино под небето!