Начин на приготвяне
В дълбока купа наливаме топлата водата (да не е гореща). Сипваме в нея содата и добавяме ябълковия оцет, за да я активираме. След това прибавяме, разбърквайки ръчно с телена бъркалка, течен домашен мед от глухарчета, ванилия, хималайска сол, царевично нишесте, шарлан и накрая е ред на сгъстяващите елементи – пълнозърнесто брашно и царевично фино брашно. Сместа се получава не много гъста, но достатъчно, че да се получат пухкави палачинки.
В нагорещен с малко шарлан - тиган (с незалепващо покритие), разстиламе малки палачинки (около 10 см) и щом образуват малки мехурчета, с помощта на мека шпатула повдигаме леко палачинката от единия ъгъл, и повдигайки постепенно – внимателно я отлепяме и обръщаме да позлатява и от другата страна.
Същото повтаряме и с останалите постни палачинки, докато оползотворим до край сместа, като не е нужно да се пържат в мазнина (ако тигана е с незалепващо покритие) - по-хубави и пухкави американски палачинки се получават без пържене, а и по-здравословни.
Готовите топли малки палачинки редим едни върху други в съд с капак, за да не изсъхват, като всяка нова гореща – слагаме под другите, за да си остане мекичка. Получават се около 18 бр.
Поднасяме пухкавите постни американски палачинки за закуска – по желание с любимо сладко (от круши, смокини, малини, ягоди и др.)
Любима веган закуска, подходяща и за постите!
Чудно Вкусно!