Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Моят безглутенов шоколадов кекс

Моят безглутенов шоколадов кекс

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6438k1k3k3
Моят безглутенов шоколадов кекс
Снимка: Ivelina
1 / 2
12/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
14
"Страхотен шоколадов кекс, за който всички гости питат"

Необходими Продукти

  • банани - 2 бр. узрели
  • ябълково пюре - 1/4 ч.ч. неподслаъстодено (или 2 яйца)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • бадемово масло - 2 с.л. (или фъстъчено масло, кашу, тахини или слънчогледово масло)
  • кленов сироп - 80 мл
  • какао - 1 ч.ч. пресято
  • бакпулвер - 1 ½ ч.л.
  • сода за хляб - 1 ½ ч.л.
  • морска сол - 1/2 ч.л. ( по желание )
  • растително мляко - 1 ¼ ч.ч.
  • картофено нишесте - 1 ч.ч. (или 1/2 царевично нишесте/кокосово брашно)
  • бадемово брашно - 2 ½ или друго ядково по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Радвам се, че създадох този какаов кекс, който е също толкова вкусен, но малко калоричен и успешно се нарежда до познатите ни класически рецепти за кекс, за да ни помогне на всички да празнуваме и отбелязваме специалните моменти в живота си, независимо от специалните ни хранителни нужди.

Може да замените бананите и ябълковото пюре със яйца (4 бр ).

Загрейте фурната до 176 градуса и леко намаслете (с авокадо маслото е най-добре) 18 × 30 см и поръсете с какао на прах. Изтръскайте излишъка и оставете настрана.

В голяма купа за намачкайте бананите на каша. След това добавете ябълковото пюре/сос (или 2 яйца ), ванилия, бадемово масло и разбийте, за да се комбинират. След това добавете кленов сироп, бакпулвер, сода за хляб и морска сол (по желание), разбийте да се комбинират.

След това добавете мляко (бадемово или друго - без млечни продукти - използвах кокосово или бадемово мляко, кашу или оризово мляко също ще е добре) и разбийте, за да се комбинират. След това добавете пресято какао на прах и разбийте.

След това добавете картофено нишесте и разбийте, да се комбинират.

След това добавете бадемово брашно по малко, докато тестото достигне консистенция. Тя не трябва да е тежка като за брауни и не трябва да бъде водниста.

Ако е твърде рядко, продължете да добавяте бадемово брашно. Ако е прекалено гъсто, добавете на тънка струйка малко мляко.

Използвах около 2 ½ чаши бадемово брашно. В зависимост от вашите съставки може да се нуждаете от повече или по-малко.

Разпределете тестото равномерно между подготвената (ите) тавичка (и) и печете на средата за 28-38 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, (малко кафяв цвят е наред) излезе суха. Внимавайте да не препечете безглутеновия сладкиш прекалено много.

Оставете да се охлади за 15 минути. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате (за 1 час ускорете процеса, като охладите за кратко в хладилник или фризер).

Можете да се насладите на бананов шоколадовия кейк. Ако решите да е блат за торта, ползвайте две стандартни 16 см тавички за торта за сместа. Препоръчвам Веганска шоколадова глазура (без кр. масло).

Съхранявайте безглутеновия шоколадов кекс на стайна температура за 2-3 дни или в хладилник за 4-5 дни.

Замразява се до 1 месец (след това се размразява при стайна температура).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: