Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»По-здравословен бананов кейк

По-здравословен бананов кейк

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
По-здравословен бананов кейк
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Само при нас по-здравословен означава и по-вкусен бабанов шейк, честна готварска"

Необходими Продукти

  • банани - 2 бр. пресни
  • банани - 50 г - изсушени
  • масло - 70 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 5 с.л.
  • ванилова захар - 2 пакетчета бурбонска
  • орехово олио - 2 с.л.
  • черен шоколад - 50 г (45 процента какао)
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • брашно от шипки - 2 с.л.
  • брашно от рожков - 2 с.л.
  • какао - 2 с.л. натурално
  • ябълков оцет - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган с незалепващо покритие се слага маслото и нарязаните на кръгчета банани, да се запържат лекичко заедно с една лъжица кафява захар. Отстраняват се от колона и се оставят настрани.

В купа се пресява шипковото брашно, брашното от рожков, типовото брашно и какаото и се добавя содата, кафявата захар, ваниловата захар и солта.

Добавят се разбитите яйца, млякото, ореховото олио, ябълковият оцет, изсушените банани, нарязания на малки парченца черен шоколад и се разбърква хубаво.

Кексовата смес се прехвърля в кръгла тавичка с незалепващо покритие или кексова форма.

Слага се в студена фурна и се пече след загряването ѝ на 180 градуса около 40 минути на средна решетка и включен вентилатор.

След като кейкът изстине, се обръща внимателно в подходяща голяма чиния.

Намазва се с карамелизираната бананова смес, захлупва се с капак за торти и се прибира в хладилника, за да почине и да се охлади за няколко часа.

Колкото повече стои в хладилника - толкова по-вкусен става!

При сервирането се украсява с резенчета банани.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: