Начин на приготвяне
Овесените ядки се смилат в блендер заедно с триците. Може да се ползва и готово овесено брашно, но винаги е по-добре да се приготви домашно смляно, за да сме сигурни, че няма примеси.
Бананите се обелват, поръсват се със цитрусовия сок и се намачкват с вилица. Най-подходящи са бананите с почерняла кора, защото са идеално меки, но може да се ползват и жълти, които да се смелят. Те пък имат предимство, че съдържат нишесте и палачинките ще са по-плътни и лесни за обработване.
Към банановото пюре се сипват двата вида мляко и щипките сол и захар. Разбърква се до хомогенност, добавя се овесеното брашно и отново се бърка. Трябва да се получи смес по-рядка от кексово тесто.
Оставя се за 5-10 минути и така овесът поема течност и частиците му набъбват, с което тестото се сгъстява.
Ако стане много гъсто се разрежда с още малко мляко.
Банановите палачинки се пекат в загрят на умерен огън тиган, намазнен с малко олио. В никакъв случай котлонът не трябва да е силен, защото бързо се запичат, а отвътре остават меки и са трудни за обръщане. Слагат се на малки порции и се разстилат и обръщат с помощта на силиконова шпатула. По-добре да се правят по-малки като размер.
Поради отсъствие на яйце, както и глутен, в смета няма спойващи съставки, освен донякъде самият банан, затова тези палачинки са по- специфични за приготвяне, нямат особен вид, но пък са супервкусни, здравословни и диетични.
Хапвайте ги топли на закуска с мед, топинг от карамел или шоколад, както и с пресни плодове.
Добър апетит с тези бананови палачинки с овесени ядки без яйца!