Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме на ситни кубченца картофите. В тенджерка сипваме 2-3 см вода и поставяме в нея кошница за готвене на пара.
Щом водата заври, сипваме картофите в кошницата и захлупваме тенджерката с капак. След като омекнат, ги сипваме в дълбока купа.
Прибавяме към тях кафява кристална захар, ванилия на прах и нарязани на ситни парченца бадеми и пресни фурми (без костилките). Разбъркваме всичко заедно.
Всяка от фините 3 кори за баница разделяме на две, така че да се получат 6 половинки (къси и широки ленти).
Постиламе първата половинка кора в хоризонтална позиция и както е показано на снимките – отляво 2 см навътре от края - разстиламе 1/6 част от плънката за баницата с картофи във форма на малък правоъгълник.
Прегъваме горния и долния край на фината кора навътре и с помощта на силиконова четка намазваме прегънатите краища с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Прегъваме и левия край навътре и навиваме 2 пъти надясно правоъгълната плънка, като плоско правоъгълно руло. Намазваме правоъгълното руло с шарлан и го навиваме още един път.
Навиваме по същия начин и другите правоъгълни сладки банички и ги подреждаме на леко отстояние в тава, която сме постлали с хартия за печене.
Разбъркваме 1 жълтък и отново със силиконовата четчица ги намазваме отгоре.
Изпичаме ги на 200 градуса за около 15 минутки, като около 12-та минута, ако са се позлатили достатъчно от горната страна, може да превключим фурната да ги доизпече само от долната страна. Поднасяме ги леко изстинали.
Златни Сладки банички с картофи, фурми и бадеми – интересна идея за вкусна и засищаща закуска!
Чудно Вкусно!