Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Сладки банички с картофи, фурми и бадеми

Сладки банички с картофи, фурми и бадеми

Сладки банички с картофи, фурми и бадеми
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Сладки банички с картофи, фурми и бадеми - тази комбинация може да ви се струва странна, но е страхотна идея за закуска, която ще ви държи сити за доста дълго време"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. средно малки
  • фурми - 3 - 5 бр. пресни
  • бадеми - 1 шепа сурови
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета (на прах)
  • шарлан - за намазване (нерафинирано слънчогледово масло)
  • кори за баница - 3 бр. фини
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме на ситни кубченца картофите. В тенджерка сипваме 2-3 см вода и поставяме в нея кошница за готвене на пара.

Щом водата заври, сипваме картофите в кошницата и захлупваме тенджерката с капак. След като омекнат, ги сипваме в дълбока купа.

Прибавяме към тях кафява кристална захар, ванилия на прах и нарязани на ситни парченца бадеми и пресни фурми (без костилките). Разбъркваме всичко заедно.

Всяка от фините 3 кори за баница разделяме на две, така че да се получат 6 половинки (къси и широки ленти).

Постиламе първата половинка кора в хоризонтална позиция и както е показано на снимките – отляво 2 см навътре от края - разстиламе 1/6 част от плънката за баницата с картофи във форма на малък правоъгълник.

Прегъваме горния и долния край на фината кора навътре и с помощта на силиконова четка намазваме прегънатите краища с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Прегъваме и левия край навътре и навиваме 2 пъти надясно правоъгълната плънка, като плоско правоъгълно руло. Намазваме правоъгълното руло с шарлан и го навиваме още един път.

Навиваме по същия начин и другите правоъгълни сладки банички и ги подреждаме на леко отстояние в тава, която сме постлали с хартия за печене.

Разбъркваме 1 жълтък и отново със силиконовата четчица ги намазваме отгоре.

Изпичаме ги на 200 градуса за около 15 минутки, като около 12-та минута, ако са се позлатили достатъчно от горната страна, може да превключим фурната да ги доизпече само от долната страна. Поднасяме ги леко изстинали.

Златни Сладки банички с картофи, фурми и бадеми – интересна идея за вкусна и засищаща закуска!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: