Начин на приготвяне
Всички обичаме късните неделни закуски, приготвени в уюта на дома, който са замесени с много любов - най-вече традиционните специалитети на баба. Точно тези трепетно чакахме да приготви и с наслада похапвахме, поднесени с ароматен чай или домашно сладко, а защо не и двете?
А може и комбинация с домашно сирене?
Разбира се, всеки с индивидуален избор, напомнящ вкуса на детството и на зимните ваканции, прекарани на село. А какво по-хубаво от страхотния вкус на една десетилетна традиция, приготвена за нула време.
Нека пристъпим към приготвянето:
Пресяваме старателно бялото брашното (аз ползвах тип 650) заедно с пакетче бакпулвер и чаена лъжица сол, за получаване на най-добри резултати. Междувременно пригасяваме чаена лъжица сода заедно с няколко капки оцет, за да шупне.
Прибавяме, разбърквайки, всички съставки в купата и замесваме меко, нелепнещо тесто за мекици.
Загряваме олиото в среден тиган и оформяме прилежно на кръгове тестото, до получаване на вкусни кръгли мекици. Изключително бързо се приготвят, а вкусът е невероятен. Обичан както от малки, така и от големи.
Сами може да забележите как тестото набухва, докато се приготвя и става двоен дори и с троен размер. Изкушение за сетивата.
Получават се 10 средно големи кръгли мекици, който изчезват от трапезата за секунди. Може да се наложи и да повторите рецептата.
Икономичните пухкави мекици без мая и кисело мляко са подходящи както за ранна, така и за късна закуска, а може и за пикник.
Няма нищо по-хубаво от домашните специалитети, похапвани на свеж въздух сред природата.