Начин на приготвяне
За блатовете: Поставете в съд едро смлените смокини, едро смлените орехи, добавете бакпулвера, брашното и разбъркайте.
Отделно разбийте белтъците с миксер и добавете захар. След това добавете приготвената смес от смокините, орехите, брашното и бакпулвера и разбъркайте всичко с шпатула, за да се съчетаят всички съставки.
Изсипете сместа в тава, застлана с хартия за печене. Разпределете равномерно и печете в добре загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
Извадете готовия блат за тортата със смокини от фурната, покрийте с чиста кухненска кърпа и ги оставете да се охлади.
Охладения блат се нарязва на три части, като по този начин се получават три блата под формата на резен.
За пълнежа: Разбийте жълтъците и пудрата захар с миксер на пара за около 7 минути.
Разтопете и двата шоколада на пара и ги оставете да се охладят. Омекналото масло на стайна температура разбийте с миксер, добавете сместа с яйчните жълтъци и захарта и разбийте добре с миксер.
Към всичко това добавете охладените шоколади и разбъркайте с миксера.
Финалната процедура по сглобяване на вкусната шоколадова торта: Поставете блата върху тавата, покрийте я с плънката, сложете другия блат и него покрийте с плънка. Завършете с третия блат и намажете цялата торта със същия пълнеж.
Украсете тортата по желание! Охладете, за да стегне.
Нарежете шоколадовата торта със сушени смокини на парчета с желания размер, сервирайте и се насладете!