Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Френска селска торта (класическа рецепта)

Френска селска торта (класическа рецепта)

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Френска селска торта (класическа рецепта)
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Любимата френска селска торта, приготвена по класическа рецепта и с много любов."

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л. равни
  • масло - 50 г
  • брашно - около 400 г
  • за крема
  • заквасена сметана - 1 200 г
  • захар - 12 с.л. равни кристална
  • боровинково сладко - 1 бурканче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с тестото за блатовете - в дълбока тенджера разбийте яйцето със захарта.

Добавете меда, прясното мляко, маслото и содата.

Поставете тенджерата на умерен огън и варите до приятен карамелен цвят на сместа.

Премахнете тенджерата от котлона и след като се охлади, прибавете брашното и замесете меко и нелепнещо по ръцете тесто.

Разделете тестото на седем еднакви по големина топчета.

Върху хартия за печене разточете топче на тънка кора с дебелина 2 мм, с помощта на ринг изрежете кората, за да оформите блата.

Печете заедно с изрезките на блата за около 5 минути в предварително нагрята на 160 °C фурна. Така процедирате с всичките седем топчета и оставете готовите блатове да се охладят напълно.

За крема в купа смесете заквасената сметана и захарта, бъркате, докато се усвои захарта от сметаната.

В ринг поставете един от охладените напълно блатове, покрийте със сметановия крем и разпределете 1 с.л. от боровинковото сладко върху крема. Така редувате блат, крем и сладко, като завършите френската селска торта с крем.

В блендер смелете изпечените и охладени изрезки на по-едро и поръсете френската селска торта отгоре. Поставете тортата в хладилник заедно с ринга за не по-малко от 12 часа.

Премахнете ринга и сервирайте невероятно вкусната и любима френска селска торта, известна и като торта Медовик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
често правя френска селска торта по тази рецепта, но отгоре мажа със сладко от боровинки, само от страните оставям един пръст орехи, за да стане като кръг. По-ефектно и красиво е.
28.10.2024 21:51
Анонимен
Анонимен
Френската селска торта ми е любимата торта от тортите, мога да я ям по всяко време на денонощието. Вече няколко пъти правя тази рецепта и става супер
20.10.2024 21:14
1
Анонимен
Анонимен
Аз слагам и млени орехи между блатовете на тортата
10.07.2023 21:00
3
Анонимен
Анонимен
рецептата е много добра, но рядко имам време да я приготвям. Последно покрай великден правих френска селска торта по тази рецепта и се бързо изяде, затова смятам, че и на другите им е харесала тортичката :)
25.04.2023 12:25
3
1
Elena Todorova
Elena Todorova
Това е селската френска торта от едно време, не е трудна за правене и е много ефектна, особено ако чакате гости
28.03.2023 12:44
5