Начин на приготвяне
Доматите се измиват, режат се капачетата и се издълбават хубаво.
Към каймата се прибавят ориз, магданоз, черен пипер, сол и чубрица. Подправките са по вкус.
Прави се смес от 1 с.л. сол и 1 с.л. захар.
Доматите се омазват отвътре със сместа и се пълнят с каймата.
Капачетата се потапят в брашно от вътрешната страна и се похлупват.
Олиото се изсипва в тава и доматите се подреждат в нея.
Пълнежът от доматите се нарязва на ситно и се изсипва в тавата, а ако е останало от сместа (сол и захар), също се изсипва.
Ако доматите са в сезона си и са сочни, не се прибавя вода, но ако не са, може да се прибави 1 ч.ч. вода.
Тавата с приготвените пълнени домати се поставя във фурна, загрята на 230°C, и се пекат около 40-50 мин под фолио, за да не се изпари сосът.
Когато се премахне фолиото, доматът се запича за още 30 мин или докато оризът се сготви.
А за по-сигурно може да минете ориза през тиган, преди да го смесите в каймата.
Да ви е вкусно с тези пълнени домати с кайма по мъжки.