Начин на приготвяне
Яйцата се разбъркват на пяна.
Прибавя се захарта. Разбърква се много добре.
Постепенно се прибавя прясното мляко при продължително бъркане.
Сместа се оставя за 10 мин, за да се разтопи захарта.
Сместа се слага на огъня, като се вари до кипване на млякото.
Докато млякото се вари, се разбърква продължително.
След като кипне, сместа се сваля от огъня върху дървена дъска и се прибавя ванилията.
Разбърква се много добре до разтваряне на ванилията.
Сместа се оставя да се охлади за 10 мин.
Домашното джелато се разпределя в два високи съда.
В единият съд се прибавя какаото и се разбърква много добре до разтваряне на какаото.
Съдовете се оставят за 60 мин върху дървени дъска, за да се охлади млечният сладолед, след което се захлупват с капак.
Слагат се във фризер за 5 часа, като се разбъркват периодично.
Поднася се леко отпуснато двуцветно джелато.