Начин на приготвяне
В купа разбиваме сметаната до меки връхчета. Добре ще е, ако поставим съда в по-голям по обем друг такъв с лед или студена вода.
По-голямата плътност на десерта се дължи на това, че се бърка с много по-бавна скорост.
Изсипваме към сместа кондензираното мляко и разбъркваме внимателно с шпатула, за да запазим обема.
За разлика от сладоледа, знаем, че оригиналният Джелато е с по-малка аерация и водни кристалчета в текстурата си.
За да съкратим процеса на замразяването на десерта е добре формата, в която ще го съхраним, да престои и охлади във фризера за около 30 минути.
Изсипваме сместа в нея и я оставяме за около 35-40 минути във фризера.
Пресните малинови плодчета пасираме добре заедно с пудрата захар, малиновия ликьор и сока от лайма.
Неговата основна цел е да запази рубинения цвят на плодовете. Отново блендираме добре, докато получим гладка консистенция. Прибавяме шоколадът и разбъркваме добре.
Изваждаме кутията от фризера, прибавяме сместа, като разбъркваме бавно и вълнообразно с шпатулата.
Затваряме кутията с капак или покриваме с фолио за свежо съхранение и я оставете във фризера за 5-6 часа.
През това време приготвяме малиновия кулис. При мен дозата е по-голяма, защото останалата част съхранявам в хладилник и прибавям към плодови салати, кремове, палачинки и смути.
Приготвяме сироп от захарта и водата и оставяме да заври за около 5 минути. Оставяме го леко да се охлади и прибавяме към него ликьора, пасираните плодове и лимоновия сок. Отново затопляме и разбъркваме на слаб котлон за още 7 минути. Прецеждаме през цедка кулиса и оставяме да се охлади.
Гъстотата на сиропа може да се коригира, в зависимост от количеството плод и неговата захарност или водно съдържание. При мен бе необходима по-плътната му консистенция.
Изваждаме кутията от фризера на стайна температура за 5-10 минути непосредствено преди сервиране, за да се отпусне и да можете да загребем добре, така че текстурата му да остане по-мека и кремообразна.
Поднасяме десерта върху натрошени какаови бисквитки като основа. Те ще поемат част от разтапящия се малинов сладолед и ще допълнят десерта с текстура си. Аранжираме със шоколад, малини и прясно настъргана кора от лайм за свежест.
Домашното джелато с малини е страхотно, опитайте!