Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват до пълното разтваряне на захарта, добавя се олиото. Зелената боя се разтваря в прясното мляко и се прибавя към сместа, солта и бакпулверът заедно с брашното се смесват и се пресяват преди да се добавят към сместа. Последно се слага аромат ванилия.
Пече се на 180 градуса в загрята фурна без вентилатор в тава с диаметър 28 см за 20-25 минути.
Когато се изпече и поохлади се изрязва с ринг до 24 см, за да се вижда хубаво зеленият цвят на блата. В ринга се слага ацетатна лента преди да се постави блатът.
Рикотата със захарта се разбиват, добавя се разтвореният желатин (по описание на опаковката) към прясното млякото, разбърква се добре, след което се прибавя към сместа.
Всичко се разбърква много добре, изчаква се леко да започне да се сгъстява и с черпак се сипват 4-5 черпака върху блата. Към останалата смес се слага малко червена боя, разбърква се и отново се сипват внимателно в средата още 3-4 черпака.
След това се слага още малко червена боя, разбърква се отново, за да се получи няколко тона по-тъмна сместа. Повтаря се същата процедура. След като се изсипе последна смес, с помощта на клечка за зъби се правят резки, за да се получи преливане на цветовете.
Слага се във фризера или хладилника за известно време докато стегне - проверявайте го.
През това време се разтопява тъмен шоколад и се слага в еднократен пош, отрязва се връхчето и върху хартия за печене се правят точки за имитация на семките. Слагат се в хладилника да се стегнат. Подреждат се върху стегналия слой. Оставя се в хладилника докато се пристъпи към последната стъпка, а именно огледалната глазура и завършване на последния щрих на тортата.
Към компот от ягоди или друг с червен цвят се слага желатинът (приготвен по описание на опаковката), излива се върху тортата. Така приготвената торта отива в хладилника за поне два часа.
Тортата Диня е чудна!