Торта Диня

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Торта Диня
Снимка: Дони Ники
1 / 3
24/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8-10
"Торта Диня - интересна, креативна, вдъхновяваща и разбира се - вкусна!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 120 мл
  • захар - 120 гр
  • олио - 100 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 бр. (2 г)
  • сол - 1 щ.
  • брашно - 180 г
  • зелена боя - 1/2 ч.л.
  • Крем
  • рикота - 600 г или извара
  • прясно мляко - 400 мл
  • пудра захар - 120 г
  • желатин - 2 бр. (по 10 г)
  • червена боя
  • декорация семките на динята
  • черен шоколад - 20 г
  • За глазура отгоре
  • компот - 200 мл (от ягоди или друг с червен цвят)
  • желатин - 1/2 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват до пълното разтваряне на захарта, добавя се олиото. Зелената боя се разтваря в прясното мляко и се прибавя към сместа, солта и бакпулверът заедно с брашното се смесват и се пресяват преди да се добавят към сместа. Последно се слага аромат ванилия.

Пече се на 180 градуса в загрята фурна без вентилатор в тава с диаметър 28 см за 20-25 минути.

Когато се изпече и поохлади се изрязва с ринг до 24 см, за да се вижда хубаво зеленият цвят на блата. В ринга се слага ацетатна лента преди да се постави блатът.

Рикотата със захарта се разбиват, добавя се разтвореният желатин (по описание на опаковката) към прясното млякото, разбърква се добре, след което се прибавя към сместа.

Всичко се разбърква много добре, изчаква се леко да започне да се сгъстява и с черпак се сипват 4-5 черпака върху блата. Към останалата смес се слага малко червена боя, разбърква се и отново се сипват внимателно в средата още 3-4 черпака.

След това се слага още малко червена боя, разбърква се отново, за да се получи няколко тона по-тъмна сместа. Повтаря се същата процедура. След като се изсипе последна смес, с помощта на клечка за зъби се правят резки, за да се получи преливане на цветовете.

Слага се във фризера или хладилника за известно време докато стегне - проверявайте го.

През това време се разтопява тъмен шоколад и се слага в еднократен пош, отрязва се връхчето и върху хартия за печене се правят точки за имитация на семките. Слагат се в хладилника да се стегнат. Подреждат се върху стегналия слой. Оставя се в хладилника докато се пристъпи към последната стъпка, а именно огледалната глазура и завършване на последния щрих на тортата.

Към компот от ягоди или друг с червен цвят се слага желатинът (приготвен по описание на опаковката), излива се върху тортата. Така приготвената торта отива в хладилника за поне два часа.

Тортата Диня е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: