Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта и солта, като към тях постепенно се добавят разтопеното масло, киселото мляко и есенцията ром (вместо ром може да се сложи ванилия).
Брашното и бакпулверът се пресяват много добре и на части се добавят към течните съставки. Бърка се до хомогенност.
Така получената смес се излива в силиконова форма за мъфини, като първоначално се пълни 1/2 от всяка формичка.
Разпределя се желаното количество шоколад (на парченца или настърган) и стафиди и се долива от сместа до достигане 3/4 от капацитета на всяка формичка, за да не прелеят при печенето пухкавите мъфини.
Мъфините с черен шоколад шоколад и стафиди се пекат на 180 °C до готовност, като се проверяват с клечка.