Начин на приготвяне
Идва времето на ябълковите дръвчета. Ако имате повече ябълки, ви съветвам да не ги оставяте да капят, а поне да опитате да си направите този еликсир.
Смятам, че няма хора, които не са чували за поне част от ползите на ябълковия оцет.
Ето някои от тях:
- Регулира нивата на кръвната захар;
- Облекчава ставни болки;
- Предпазва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Предотвратява физическата и умствена умора;
- Помага при стомашни киселини и проблеми в коремната област, ускорява възстановяването на чревната флора;
- Спомага за красива и здрава кожа на лицето и тялото;
- Подпомага процеса на отслабване - отслабването и лекотата в коремната област мога потвърдя от личен опит;
- и други.
Още много информация можете да прочетете в интернет.
И така, начинът на приготвяне на домашен ябълков оцет е изключително лесен.
Ето основната рецепта:
Всички ябълки могат да бъдат просто счукани на по-дребни парчета или смляни.
Смесва се всичко и се оставя да ферментира в килер или друго подходящо място, на което температурата не надвишава 25 градуса.
Ако имате оцетна гъба е добре да се добави(тя забързва ферментацията), ако нямате оцетът ще си образува сам.
Разбъркват се първия месец през ден или по-рядко. Щом плода падне на дъното оцета е готов.
Продължителността зависи от температурата на помещението и честотата на разбъркване.
Щом плода е паднал, може да остане така с месеци. Прецежда се и се слага в стъклени бутилки за втора ферментация. Бутилките не се затварят с капачката, а се слага тензух. Също и част от гъбата на оцета.
След около месец (отново зависи от температурата на помещението) се слага капачката.
Срока на годност е години ! Колкото е по отлежал, толкова е по-вкусен.
Добре е да не се ползват пластмасови съдове, а чогунени.
Снимките са от предни години. Там ще видите и ябълки за ошав.
А също и оцет от къпини, който е много вкусен.
Оцет може да си направите от всеки плод по тази рецепта.
Противопаказанията на ябълковия оцет:
Само едно ! Ако се прекалява с употребата му. За всеки това е различно количество. При мен: до 2 с.л.на ден ми действаха много добре.
Прочети също как се избистря ябълковия оцет и нашите хитринки за приготвянето на ябълков оцет.
Източник: Кулинарни рецепти Mimi's kitchen