Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен Оцет»Бабиният домашен ябълков оцет

Бабиният домашен ябълков оцет

Мими ГеоргиеваМими Георгиева
Новак
1929444263
Бабиният домашен ябълков оцет
Снимка: Мими Георгиева
1 / 9
06/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
1 мин.
Общо
1 мин.
Порции
5
"Смятам, че няма хора, които не са чували за поне част от ползите на ябълковия оцет. Опитайте да си го направите по тази рецепта и ще се радвате на още по-качествен продукт."

Необходими Продукти

  • ябълки - 5 кг
  • захар - 500 г или мед
  • вода - 5 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идва времето на ябълковите дръвчета. Ако имате повече ябълки, ви съветвам да не ги оставяте да капят, а поне да опитате да си направите този еликсир.

Смятам, че няма хора, които не са чували за поне част от ползите на ябълковия оцет.

Ето някои от тях:

- Регулира нивата на кръвната захар;

- Облекчава ставни болки;

- Предпазва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;

- Предотвратява физическата и умствена умора;

- Помага при стомашни киселини и проблеми в коремната област, ускорява възстановяването на чревната флора;

- Спомага за красива и здрава кожа на лицето и тялото;

- Подпомага процеса на отслабване - отслабването и лекотата в коремната област мога потвърдя от личен опит;

- и други.

Още много информация можете да прочетете в интернет.

И така, начинът на приготвяне на домашен ябълков оцет е изключително лесен.

Ето основната рецепта:

Всички ябълки могат да бъдат просто счукани на по-дребни парчета или смляни.

Смесва се всичко и се оставя да ферментира в килер или друго подходящо място, на което температурата не надвишава 25 градуса.

Ако имате оцетна гъба е добре да се добави(тя забързва ферментацията), ако нямате оцетът ще си образува сам.

Разбъркват се първия месец през ден или по-рядко. Щом плода падне на дъното оцета е готов.

Продължителността зависи от температурата на помещението и честотата на разбъркване.

Щом плода е паднал, може да остане така с месеци. Прецежда се и се слага в стъклени бутилки за втора ферментация. Бутилките не се затварят с капачката, а се слага тензух. Също и част от гъбата на оцета.

След около месец (отново зависи от температурата на помещението) се слага капачката.

Срока на годност е години ! Колкото е по отлежал, толкова е по-вкусен.

Добре е да не се ползват пластмасови съдове, а чогунени.

Снимките са от предни години. Там ще видите и ябълки за ошав.

А също и оцет от къпини, който е много вкусен.

Оцет може да си направите от всеки плод по тази рецепта.

Противопаказанията на ябълковия оцет:

Само едно ! Ако се прекалява с употребата му. За всеки това е различно количество. При мен: до 2 с.л.на ден ми действаха много добре.

Източник: Кулинарни рецепти Mimi's kitchen

Фейсбук страница-рецептурник

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: