Начин на приготвяне
Пастицио - гръцка запеканка, която е истинска царица на трапезата.
Варим букатините в подсолена вода за 10 минути.
Намазваме с краве масло дъното и стените на тава за печене. Поръсваме обилно с галета и изсипваме отцедените букатини.
За соса с каймата:
Нарязваме лука на ситно. Задушаваме го за кратко в сгорещения зехтин.
Изсипваме доматите от консерва. Когато заври, добавяме каймата, солта, ригана и канелата. Пържим, докато каймата стане на трохи.
Варим за 5-6 минути и изсипваме гъстият сос с кайма върху букатините, като леко притискаме.
За белия сос:
За целта запържваме в кравето масло брашното.
След като се запържи до златисто, веднага заливаме с прясно мляко, като бъркаме енергично, за да не се получат бучки.
Когато соса се сгъсти, добавяме сол и индийско орехче.
Отделно разбиваме яйцата и на тънка струйка при непрекъснато бъркане към тях добавяме соса.
Заливаме каймата, поръсваме с натрошено сирене и отгоре застиламе с настъргания кашкавал. Поставяме пастициото в средата на фурната и печем гръцката запеканка на 180 °C за 40-45 минути.
След като изкараме запеканката с макарони от фурната, я оставяме за 15 мин, след което режем на парчета и сервираме гръцката гозба.
Да ви е сладко!