Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Пастицио - гръцка запеканка

Пастицио - гръцка запеканка

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Пастицио - гръцка запеканка
Снимка: Yordanka Vasileva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Пастицио - гръцка запеканка, която е истинска царица на трапезата."

Необходими Продукти

  • букатини - 250 г или др. макарони
  • галета
  • краве масло - за намазване
  • кашкавал - 200 г
  • сирене - 200 г
  • сол - на вкус
  • За соса с кайма
  • зехтин - 4 с.л.
  • лук - 1 бр.
  • домати консерва - 400 г
  • кайма - 1/2 кг
  • риган - 1 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За белия сос
  • краве масло - 80 г
  • брашно - 80 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 2 бр.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастицио - гръцка запеканка, която е истинска царица на трапезата.

Варим букатините в подсолена вода за 10 минути.

Намазваме с краве масло дъното и стените на тава за печене. Поръсваме обилно с галета и изсипваме отцедените букатини.

За соса с каймата:

Нарязваме лука на ситно. Задушаваме го за кратко в сгорещения зехтин.

Изсипваме доматите от консерва. Когато заври, добавяме каймата, солта, ригана и канелата. Пържим, докато каймата стане на трохи.

Варим за 5-6 минути и изсипваме гъстият сос с кайма върху букатините, като леко притискаме.

За белия сос:

За целта запържваме в кравето масло брашното.

След като се запържи до златисто, веднага заливаме с прясно мляко, като бъркаме енергично, за да не се получат бучки.

Когато соса се сгъсти, добавяме сол и индийско орехче.

Отделно разбиваме яйцата и на тънка струйка при непрекъснато бъркане към тях добавяме соса.

Заливаме каймата, поръсваме с натрошено сирене и отгоре застиламе с настъргания кашкавал. Поставяме пастициото в средата на фурната и печем гръцката запеканка на 180 °C за 40-45 минути.

След като изкараме запеканката с макарони от фурната, я оставяме за 15 мин, след което режем на парчета и сервираме гръцката гозба.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: