Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Мармалад от портокали

Мармалад от портокали

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Мармалад от портокали1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Едно от най-големите предизвикателства не е да приготвите мармалада от портокали, а да не го излапате целия сами!"

Необходими Продукти

  • портокали - 4 големи, около 500 грама
  • вода - 1, 7 литра
  • захар - 1 килограм
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре портокалите. Разполовете ги и изцедете сока в дълбок съд от неръждаема стомана. Остържете пулпата и семките в цедка и изстискайте максимално сок от тях, след което ги завържете в парче муселинов плат. Настържете на ренде кората и бялата част или я нарежете на ситно с много остър нож.

Добавете кората и муселиновата торбичка към сока, долейте вода и лимонов сок спрямо количеството на портокалите. Оставете да кисне една нощ, което спестява от времето за варене.

Загрейте течността и я оставете да къкри на умерен огън за час и половина. Кората трябва да стане много мека, леко прозрачна. Извадете торбичката, оставете я да изстине малко, сложете гумени ръкавици и изстискайте сока от нея. Претеглете сместта в съда - трябва да е около 800 грама, а ако е по-малко долейте вода.

Сложете 4 чинийки във фризера, с които ще проверите гъстотата. Добавете захарта и намалете огъня. Бъркайте и не оставяйте да заври преди захарта напълно да се разтвори. Увеличете огъня, кипнете сместа и не бъркайте. След около 5 минути мармаладът ще започне да се надига и да става не големи мехури. След около 10 минути проверете гъстотата, като по-бързо става сместа в по-голям съд.

За да проверите гъстотата махнете сместта от котлона и оставете мехурите да спаднат. Извадете чинийка от фризера, капнете малко течност в нея и я върнете обратно на студено за 1 минута. Ако мармаладът е готов, той леко ще се набръчка при допир и няма да тече. Добрата гъстота се достига при 105 градуса.

Оставете мармалада за 10 минути или докато започне да се сгъстява още повече. Ако има пяна по повърхността - оберете я. Сместа се разпределя в стерилизирани буркани и се запечатва. Бурканчетата се държат в тъмен и хладен шкаф. Издържат около година.

Страхотна рецепта за мармалад от портокали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря ви,за първи път правя малмалад като цяло,но се получи....Уау.Благодаря още веднъж за рецептата.
21.07.2024 15:52
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Благодаря за рецептата :) Никога не съм правил от портокали,а мнофо фо харесвам.Сега вече знам как да си го приготвя сама :)
30.01.2016 14:49