Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с портокали и шоколад

Кекс с портокали и шоколад

Кекс с портокали и шоколад
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Приказно вкусен и красив кекс с портокали и шоколад, който ще остави без думи гостите ви"

Необходими Продукти

  • за кексовата смес
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • олио - 60 мл
  • портокали - 1 бр. кора + сок
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 16 г
  • шоколад - парченца
  • масло - за намазване
  • захар - за поръсване
  • портокали - 3 бр.
  • за чипса
  • портокали - 1 бр.
  • кафява захар
  • за декорация
  • пудра захар
  • шоколад - настърган
  • мента - листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме 2 яйца. Добавяме захарта, олиото, настърганата кора и сока на един портокал, брашното и бакпулвера.

Към готовата смес добавяме парченца шоколад и разбъркваме с лъжица.

Тавата е кръгла форма (20 см). Изрязваме си хартия за печене за дъното и страните.

Намазваме я с краве масло, поръсваме със захар и я поставяме в тавата (с маслото навътре, не да лепне за страните на тавата).

Три портокала режем на тънки кръгчета и ги нареждаме върху захарта, на дъното и отстрани.

Сипваме сместа за кекса и печем на 160 градуса за 35-40 минути. Аз направих и една малка формичка.

Декорираме кекса с портокали и шоколад с карамелизирания чипс, поръсваме с пудра захар, настърган шоколад и листенца мента.

Чипса приготвяме, като нарязваме на тънко портокал.

Резените поставяме върху хартия за печене, поръсваме с кафява захар и запичаме за 20 минути на 160 градуса.

След това намаляваме на 100 градуса и сушим около един час.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: