Начин на приготвяне
Измийте добре портокалите за сладкото. Обелете кората на тънки ивици, като избягвате бялата част, която може да придаде горчив вкус.
Нарежете корите на тънки лентички.
Обелете портокалите, премахнете бялата вътрешна ципа и изрежете сегментите, като се стараете да махнете семките.
Накиснете нишките шафран в 2 с.л. топла вода за около 10-15 минути, за да освободят аромата и цвета си.
В тенджера смесете водата и захарта. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
Добавете портокаловите сегменти, корите и сока от лимон.
Намалете огъня и оставете сместа да къкри около 30-40 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете накиснатия шафран заедно с течността и оставете сладкото да ври още 10 минути, докато се сгъсти.
Капнете малко от сладкото върху студена чиния. Ако капката запазва формата си и не се разтича, сладкото е готово. Ако е твърде течно, оставете да ври още няколко минути.
Налейте горещото сладко в предварително стерилизирани буркани. Затворете ги плътно и ги обърнете с капачките надолу за около 10 минути, за да се запечатат
Сладкото от портокали с шафран е с интензивен цвят, невероятен вкус и превъзходен аромат. А знаете ли за полезните свойства на шафрана и как да си направите шафраново масло?