Начин на приготвяне
Като за начало, изстържете с остър нож благородната плесен от корите на сиренето бри и козето сирене. Не трябва да изрязвате коричките, само изстъргвате бялата плесен.
Нарежете сирената и ги сложете в касерола заедно със сметаната и топеното сирене.
Загрейте при непрестанно бъркане на не повече от 90 градуса, за да се разтопят без да загарят.
Когато получите гладък крем, дръпнете от огъня и добавете целите ядки без да ги натрошавате. Сложете червените боровинки и разбъркайте добре.
Сипете сместа във правоъгълна форма за кейк с размери 20х9х6, покрита с прозрачно фолио. Последното число е височината, което няма особено значение понеже турона винаги е около 1 пръст и половина висок.
Заравнете, оставете да изстине и приберете в хладилник да стегне за минимум 2 часа.
Преди да поднесете, извадете турона 15 минути на стайна температура, нарежете на хапки и сервирайте с хубаво вино.
Турон е испанска халва, която се хапва по коледните и новогодишни празници. Тя може да бъде от бадеми, лешници, кокос, шоколад с различни добавки и вкусове, както и с различни текстури (от твърди и хрупкави до меки и нежни). Разнообразието е огромно и основно става въпрос за испански десерт, но тук ви представям една вариация на Турон от Бри в сладко-солен вариант. Той е идеален за празничния аперитив и със сигурност ще се хареса на любителите на френски сирена!
Ако и на вас ви допада испанската кухня, опитайте непременно класическата испанска тортиля или любимия испански флан.