Начин на приготвяне
Подбирате си хубави сурови гъби печурки. Препоръчително е да не ползвате мариновани гъби от буркан, защото вкусът и ароматът не са същите. Почиствате гъбите от пънчетата, обелвате ги старателно и ги измивате. Нарязвате ги на кубчета със средна големина или както желаете.
Обелвате моркова, измивате го и го нарязвате на ситно. Обелвате две средно големи глави лук, ако са по-малки, може и 3, измивате ги и отново ги нарязвате на възможно по-ситно.
Орехите не трябва да смилат или блендират. С подходящ нож ги наситнявате, така че да не са на едри парчета, но и да не са прекалено малки. Може да се сравни с големината на зърна от черен пипер.
В дълбок тиган загрявате олиото и добавяте малко вода. Изсипвате лука, морковите и гъбите. Така ще се получи задушаване, а не пържене. Разбира се, ако искате, може и без вода - така ще ги запържите.
След като омекнат зеленчуците и гъбите, добавяте червения пипер и доматите, като бъркате енергично на умерен огън. Към тази смес слагате подправките - сол, черен пипер и чубрица на вкус.
След това измивате ориза и го добавяте, като бъркате старателно, да не залепне. Прибавяте и ситно нарязаните орехи.
Затопляте около 800-900 мл вода и след като оризът е станал стъклен, я добавяте. Оставяте на котлона, докато оризът поеме малко от водата и набъбне и го изсипвате внимателно в тавичка.
Във фурна на 230 °C запичате ориза за около 30 минути, като внимавате да не остане сух - препоръчително е да го извадите от фурната, докато още е влажен, защото след изваждането ще поеме останалата вода.
Сервирате постния ориз поръсен с пресни подправки, ако имате такива, и резенче лимон. Сокът от лимон придава свежест на ориза по манастирски.
Вижте още вредно ли е оризовото нишесте, както и съвети как да не ви става сух оризът.