Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете:
Загрейте фурната на 170°C с вентилаторнили 180°C без вентилатор.
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем – около 5 минути с миксер на висока скорост.
Добавете олиото, млякото и ванилията. Разбъркайте внимателно.
В отделна купа пресейте сухите съставки – брашно, какао, бакпулвер, сода и сол.
Добавяйте ги постепенно към течната смес, като разбърквате с шпатула или на ниска скорост, за да не спадне обемът.
Изсипете сместа в форма с диаметър 20–22 см, покрита с хартия за печене или леко намаслена и набрашнена.
Печете какаовите блатове 25–30 минути или до суха клечка.
Оставете блата да се охлади напълно, след което го разрежете на два или три равни слоя.
Приготвяне на крема:
Разбийте сметаната със захарта и ванилията до меки върхове.
В отделна купа разбийте маскарпонето за кратко, колкото да стане гладко.
Смесете двете части, като внимавате да не се пресече кремът за тортата.
Добавете натрошените Орео бисквитки и разбъркайте с шпатула.
Приберете крема в хладилника за 15 минути, за да се стегне леко.
Смесете млякото със захарта и какаото и леко затоплете до разтваряне на захарта.
Оставете да изстине преди сиропиране.
Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат в чиния за торта и леко сиропирайте.
Намажете обилно с крем.
Повторете със следващите блатове.
Покрийте тортата с крем от всички страни.
Украсете с цели или разрязани бисквитки Орео, течен шоколад и бита сметана.
Ако искате още по-гладка и впечатляваща визия, можете да използвате ринг за торта по време на сглобяването и да оставите готовата сметанова торта в хладилника за няколко часа.
Детска торта с бисквити Орео и сметана е готова - идеалната торта за рожден ден, която ще зарадва много малки калпазани.