Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Блага баница

Блага баница

ралицаралица
Новак
1979
Блага баница1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
15 парчета

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • лимонада - 1 ч.ч.
  • мая - половин кубче
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънка
  • локум - 2 кутии
  • канела - 1 пакетче
  • орехи - 250 г
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с малко вода, щипка захар и малко брашно да шупне. Прави се гъста каша, след това се добавя още брашно, солта и разбитите на пяна яйца със захарта, олиото и малко по малко лимонада. Добавя се брашно до получаване на меко тесто.

Намазваме го с олио и разрязваме на 4 парчета. Оставят се да втасат за 40 минути на топло. След това от тестото се къса парче с големината на шепа и се дърпа с ръце до разтегляне на парчето, като го правим много тънко.

Намазваме с олио и така правим три кръга, като ги редим един върху друг. Наръсваме орехи, отгоре парчета локум и канела и навиваме на руло.

Режем на малки парчета по 5 см. и така до изчерпване на тестото. Нареждаме в тава с отрязаното нагоре и печем благата баница на 180 градуса 30-40 минути.

Изстиналата баница заливаме с горещ сироп от водата и захарта и оставя ме да престои няколко часа до поемането на сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: