Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода и с 1 ч. л. захар и се разбърква на кашичка, която се оставя да шупне. В купа се разбиват яйцата със захарта на пяна, като се отделя един жълтък за намазване. Сипват се в средата на брашното, добавя се ванилия, прясно мляко и половината олио.
Замесва се тесто, като с останалото олио или разтопена мас се намазняват ръцете и се меси докато тестото поеме мазнината. Оставя се на топло за 40 минути да втаса. От тестото се отделя топче като голяма ябълка.
Разточва се и с формички изрязваме сърца, цветенца, листенца, два дълги фитила се усукват и се оформя венец за отгоре на питката. С топче тесто се оформя фитил, връзва се на възел и се оформя една птичка. Забождат се две зърна черен пипер за очи и опашката се нарязва. Голямата топка тесто се разделя на още две части.
Едната се разточва на кръгла кора и в нея се притискат шоколадовите капки, навива се на дълъг фитил, с ръце се удължава и навиваме на охлюв за средата на питката. Втората половина тесто се разделя на 12 части. Всяка се сплесква и в средата се поставя 1 к. л. течен шоколад, а половината с парче локум. Оформят се топчета с големина на мандарина и се нареждат около охлюва.
Оставям да си почине за 20 минути на топло .Разбива се отделения жълтък с 1 с. л. прясно мляко и 1 с. л. олио, с четка се намазва питката и поръсваме сусам. Залепват се сърцата, листенцата и цветята, а отгоре сплетения венец. Оформя се върху хартия за печене и се прехвърля в тава, поставяме в страни и птичето намазано с жълтък.
Печем в загрята фурна 170 градуса до хубав златист цвят. Изважда се и се намазва с приготвен силен захарен сироп от малко вода и захар. Прехвърля се в поднос и птичката се поставя върху питката.
Коментари