Начин на приготвяне
Елдата (ако е кафява) се приготвя по специфичния за нея начин, за да се избегне неприятният аромат накрая: измива се добре, след което се подсушава и се запича леко в сух (! ) тиган - да замирише приятно, но не да се разпуква.
Вари се в подсолена вода в добре затворен съд в съотношение 3:1 около 15 мин. - първите 7-8 мин. на силен огън, 3-4 мин. - на среден, и последните 3-4 мин. - на слаб огън.
Сваля се от котлона, без да се маха капакът, и се оставя настрана, за да се задуши още 10 мин. След това се добавя маслото и се разбърква, докато се разтопи и поеме от вече сварената елда.
Добавят се Нарязаните на ситно домати, лук и магданоз.
Става много вкусно и с бяло сирене и лимон!