Начин на приготвяне
Яйцето се разбива добре и към него се добавят захарта, киселото мляко, разбъркано със содата, кафето, портокаловият сок и коричките, ароматите (ванилия и ром), олиото.
Отделно по желание пресявате брашното с бакпулвера и какаото. Прибавяте ги към мокрите съставки и накрая слагате и шоколада. Трябва да се получи средно-гъста смес. Разпределя се по формички за мъфини и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. Пробва се с клечка след 12 минути дали са изпечени отвътре. След като са готови, ги оставяте да изстинат добре.
За украсата: Разтапяте 100 г натурален шоколад в микровълновата. Ако се получи сух и на бучки, му добавете малко олио или масло.
В средата на поизстиналите кексчета направете дупки с дълбочина около 2-3 см и ги запълнете внимателно с разтопения шоколад. Тази процедура е по желание. Аз я използвах за тези кексчета и се получи доста добре, като наподобява лава-кейка, ако се консумират топлички още.
Дупките направих с помощта на уред за дълбаене на ябълки. Ако нямате такъв, и внимателно с лъжичка ще стане. Накрая се поръсват с пудра захар и се слага по една ягода отгоре или черешка за торта.
Страхотен десерт! ;)
P.S. Използвах по-големи формички за мъфини и ми се получиха точно 6 бр., но със стандартните стават 12 бр.
Коментари