Начин на приготвяне
За блата разделяте жълтъците от белтъците и оставяте на стайна температура покрити с фолио да не съхнат. Белтъците първо биете на пяна след това добавяте захарта лъжица по лъжица докато биете с миксера до достигане на белтъчен сняг. (бийте в сух метален съд и слагайте захарта винаги покрай стените на съда).
Когато сте готови биете жълтъците с останалата захар, ванилената захар и брашното. След това смесвате с белтъците като плавно бъркате до хомогенизиране за да остане сместа бухнала.
Печете в тавичка с падащо дъно застлана с хартия. Стените си намажете с малко мазнина. Фурната ви трябва да е загрята предварително на около 180 градуса. Когато блата стане леко златист проверете с клечка и ако е готов го извадете и оставете да се охлади.
За крема си разбийте жълтъците заедно със захарта, прибавете брашното, част от млякото и какаото. Смесете добре. Останалото мляко сложете на котлона да кипне след което прибавете яйчната смес с постоянно бъркане до сгъстяване. Когато е готово оттеглете от котлона и оставете леко да изстине.
Разбийте си белтъчния крем през това време. Когато се поохлади какаовия крем прибавете към него белтъчния и внимателно разбъркайте до хомогезиране. Получава се нещо като мус крем. Кипнете си сиропа на котлона.
Разделете блата с нож или конещ или нещо друго подходящо на две. Сложете долната част на стойката за торта и полейте равномерно с част от сиропа. Покрийте с част от мус крема. Сложете другия блат. Отново го сиропирайте внимателно. Отново сложете малко мус крем. Обрамчете тортата с половинки бишкоти, които вържете с панделка. Изсипете сега останалото количество мус крем. Поръсете тортата с захарни фигурки и приберете в хладилник да стегне за една вечер.
Допълнителни идеи:
В мус крема може да си начупите парченца шоколад или да си накълцате малко банани. За декорация може да си направите още белтъчен крем и да го шприцовате на малки розички отгоре.