Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта до хубава, пухкава смес. След това добавяме олиото, млякото и ванилията. Разбъркваме добре и добавяме сухите продукти - пресятото брашно с бакпулвера и какаото.
Разбиваме отново много добре до получаването на еднородна смес, която изсипваме във форма с падащо дъно, на която предварително сме поставили хартия за печене и сме я намаслили.
Печем блата до суха клекча на предварително загрята на 170 градуса фурна. След като го изпечем го оставяме да изстине и започваме да приготвяме крема, който е още по-лесен.
Разбиваме с миксер животинската сметана докато започне да се сгъстява. Не прекалявайте, за да не се пресече. Към нея добавяме изварата и заквасената сметана, както и една ванилия.
Разбъркваме внимателно с тел за бъркане като постепенно добавяме пудрата захар. Може да увеличите дозата според вкуса ви за сладко. Оставяте го да настрана докато разстопите на водна баня желатина. Когато се разтвори го добавяте към получения крем и го разбърквате леко. Оставяте в хладилника да стегне.
Вероятно блатът вече ще бъде изстинал и е време да започнете приготовлението на топчетата, затова леко отбележете с нож около половин сантиметър от края и започнете да дълбаете с пръсти и да правите на трохи издълбания блат. Отделете си за поръсване на тортата! Внимавайте да не издълбаете дъното и стената на блата! Когато издълбаете целия блат трябва да получите формата на дълбока, кръгла чиния.
Разтапяте на водна баня начупения шоколад и маслото. Махате ги от котлона и добавяте трохите и останалите 50 мл сметана. Разбърквате сместа и започвате да оформяте топчетата. Ще са ви необходими на 2 места - в крема и като украса на самата торта. Аз ги направих по-големи за крема и по-малки за отгоре. Топчетата се оформят много лесно. След като сте ги направили е време да изсипете половината крем върху блата. След което нареждате топчетата и изсипвате останалата половина крем.
Отгоре поръсвате с отделените трохи от блата. Останалите топчета овалвате в кокосови стърготини и завършвате тортата с тях. Оставяте поне една нощ в хладилника, преди сервиране махате ринга и поднасяте в подходящ съд.
Съжалявам, че не мога да кача останалите снимки, нещо пикселите не ми достигат :).Много е ефектна в разрез! Бърза, лека, вкусна и най-вече лесна!
Коментари