Начин на приготвяне
Измитите и обелени моркови се нарязват на кръгчета, покриват се с вода в малка тенджерка и се сваряват за 10 минути. Щом омекнат и водата е почти извряла, морковите се прецеждат, пасират се и се оставят да изстинат. Мекото краве масло се разбива за кратко с миксера, заедно със захарта.
Чуква се яйцето, което се добавя към маслото, ванилията, пюрираните моркови и накрая брашното, пресято с бакпулвера.
С лъжица се разбърква вече, като в сместа се добавят орехите, които са предварително нарязани с орехорезачка.
Боровинките, които са предвидени за тестото, също се нарязват, но е добре да са претрити с пръсти с малко брашно, така, че да не са слепени. В купата към сместа се добавят боровинките и още малко брашно - 2-3 с.л. Получава се гъсто тесто, което като се се повдигне да не пада лесно от лъжицата.
От така получената смес се гребва с чаена лъжица и се сипват бисквитите в тава, на дъното на която е поставена готварска хартия. Подреждат се на разстояние едра от друга.
Бисквитите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Изпичат се за 10-12 минути с вентилация.
Изпечените бисквити се оставят да изстинат в тавата. Когато са още топли, са меки, но това не означава, че не са изпечени и не следва да ви притеснява.
През времето, докато бисквитите изстиват, се прави глазурата по следния начин: В малък съд на огъня се слагат 3 с.л. краве масло. Щом се сгорещи, се прибавя 1 кафена чаша пудра захар и 4 с.л. прясно мляко, като се разбърква непрекъснато, докато се разтопи и стане гладка консистенция. Ароматизира се с ванилия и се оттегля от огъня.
Още топла, глазурата се разпределя върху бисквитите, като се разлива на тънка струйка или се сипва по 1 ч.л. Трябва да се прави бързо, тъй като бързо се стяга.
Докато е още мека глазурата, отгоре върху всяка бисквитка се слагат по 3 боровинки.
Готовите бисквити се подреждат в поднос и се поръсват леко с пудра захар.
Маслените бисквити с моркови и орехи са готови.
Коментари