Начин на приготвяне
Започвам с направата на тестото. Разбивам с миксер яйцата и захарта, след което прибавям олиото. В отделна купа слагам киселото мляко и содата разбърквам до шупване.
Прибавям половин килограм пресято брашно с бакпулвер, след което прибавям яйчената смес. Разбърквам всичко заедно. Прехвърлям на плот тестото и започвам да добавям още брашно постепенно, докато получа средно меко, нелепнещо еластично тесто.
Включвам фурната да загрее на 180 градуса. Слагам в тавата хартия за печене. Взимам тесто и го разточвам на немного тънък лист, който нарязвам на ленти с ширина около 1 см.
Навивам лентата около металните формички за фунийки, отдолу нагоре. Слагам във фурната да се запекат до готовност. Щом са готови, още горещи ги вадя от формичките и започвам да навивам следващите.
Готовите фунийки оставям да се охладят. Докато фунийките се пекат, започвам да правя крема. Слагам в съд на котлона 800 мл от прясното мляко и захарта да заврат.
В купа разбивам брашното с яйцата и останалото мляко. Щом млякото заври, изсипвам сместа и бъркам непрекъснато, като на крема му трябват минути да се сгъсти.
Махам от котлона прибавям ванилийките и разбърквам отново. Покривам горещия крем със стреч фолио, за да не хване коричка. Оставям го да изстине напълно.
След като всички фунийки са готови и охладени, както и кремът, започвам да ги пълня с помощта на пош, шприц или лъжица, за да не останат празни, се пълнят от вътре навън с достатъчно количество крем, след което ги потапям върха им в разтопения шоколад и поръсвам със смлените орехови ядки.
Фунийките с домашен крем са готови.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за фунийки с крем.