Торта с тахан халва и карамел

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Торта с тахан халва и карамел
Снимка: Rosi Stoyanova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Тази торта си иска майстор, ще се пробвате ли? С наша помощ всичко може е възможно"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 180 г
  • брашно - 150 г
  • какао - 30 г
  • ванилия - 2 бр.
  • За крема от тахан халва
  • тахан халва - 1 кутия (420 г)
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 1 с.л. твърдо
  • За карамеления крем
  • захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • нишесте - 3 с.л. натурално
  • масло - 1 ч.л. твърдо
  • За измазване на тортата
  • черен шоколад - 100 г
  • масло - 125 г меко
  • захар - 100 г
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Яйцата се бъркат със захарта, докато утроят обема си. Прибавя се пресятото брашно с какаото, като се използва шпатула и се внимава да не спадне сместа. Изсипва се във форма, застлана с хартия и се пече на 180 градуса до готовност.

За тахановия крем:

Прясното мляко с маслото се слагат в подходящ съд на котлона, да се стопли, но без да завира. Дърпа се от котлона и се изсипва халвата. Бърка се докато се стопи халвата и стане еднородна смес.

За карамеления крем:

Захарта се карамелизира в подходящ съд и се добавя млякото. Карамелът веднага се втвърдява, оставя се на котлона докато се разтопи. Нишестето се разтваря в малко вода и се добавя към карамеленото мляко. Бърка се постоянно за 10-15 секунди, докато се сгъсти. Отдръпва се от котлона и се добавя маслото.

За измазване на тортата:

Водата и захарта се слагат на котлона да заврят. Дърпат се от котлона и се добавя начупеният шоколад. Бърка се докато се разтопи и стане еднородна смес. Маслото се разбива с миксер и към него се добавя изстиналият шоколад.

Сглобяване на тортата:

Блатът се реже на три. Слага се единият блат на поднос, Сиропира се по желание и се разпределя единият крем. Слага се другият блат и се намазва с втория крем. Завършва се с последния блат и тортата се измазва с шоколадовия крем.

Източник: Valentina Nikolova

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
518
41
31
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Направих тортата и е разкошна!За съжаление имах по-голяма форма и кремчетата ми дойдоха по-малко!Благодаря за рецептата:)
08.03.2017 14:55
Emilia Krumova
Emilia Krumova
Прекрасна торта , мека , наситена , обожавам карамел .......мммммм
Трябва да я опитам
13.02.2017 22:20
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Разкошна е!
13.02.2017 17:35
Албена Асенова
Албена Асенова
Искам да попитам тахан халвата кутия от колко грама се използва,защото има различен грамаж?
13.02.2017 17:30
2
Покажи всички подкоментари