Начин на приготвяне
Нарежете праза на парченца или тънки кръгчета. Запържете го във сгорещения зехтин, заедно със щипка сол или две, за да подпомогне бързото му омекване.
Когато е почти готов, сипете при него брашното и бъркайте около 2 минути, докато то добие леко златист цвят и замирише приятно.
Сипвайте малко по малко млякото, бъркайки интензивно до получаване на гъста каша, гъст бешамел. Това трябва да става на бавен огън!
Сложете подправките и след като са добре интегрирани, отстранете от огъня.
Нарежете яйцето на ситни парченца и го прибавете към сместа. Пробвайте на сол. След това оставете да се охлади и приберете в хладилник за поне 30 мин., за да стегне добре. Съдът трябва да е покрит, за да не хваща коричка.
Пригответе си 3 чинийки за панировката: едната да с разбите 2 яйца, другите - съответно с брашното и галетата.
За да дадете класическата за крокетите форма, загребвайте с лъжица от сместа и я хванете в шепа. Когато затворите шепата, не трябва да излиза излишно количество, но ако това стане, отстранявайте го. Дооформете с ръка в правилна, леко продълговата форма, както на снимките.
Когато всички крокети са оформени, започнете да ги овалвате първо в брашно, после - в яйце и накрая - в галета. Нареждайте в чиния и едва когато всички са подредени в съда, може да започнете с пърженето.
Пържете в добре сгорещено олио до желания загар.
Сервирайте с майонезен сос и се насладете на това чудно мезенце.
Бележка: Ако няма да пържите цялото количество получени крокети, заделете от тях и си ги замразете. При отмразяване са си все така свежи и вкусни!
Коментари