Начин на приготвяне
Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета, слагаме ги да се сварят (като проверяваме с вилица от време на време).
Докато те се готвят, нарязваме на ситно главата лук, кашкавала и малкото магданоз. Приготвяме си и „галетата“, да е готова. Това става, като натрошим сухарите в купичка, хаванче или ръчна мелничка. Внимаваме да не станат „на сол“ или прекалено ситни, идеята е да има по-едри частички, които да хрупкат после.
Когато картофите са готови, прецеждаме и ги пускаме под студена вода за кратко, да се охладят (или просто изчакваме за известно време). Изсипваме ги в купа и с помощта на вилица ги намачкваме леко (внимаваме да не станат съвсем на пюре, за да се усещат все пак и парченца).
Овкусяваме със сол и черен пипер, добавяме нарязаните съставки, също разбитото яйце и мекото масло. Разбъркваме добре. Включваме фурната да загрява на 180 градуса.
За да работим бързо, си приготвяме удобна „поточна линия“, да го наречем, на плота в следната последователност – купа с хладка до топла вода, до нея купата с картофената смес, следва дълбока чинийка с натрошените сухари и накрая плоска тавичка с постлана хартия за печене.
Приготвяме кюфтетата по следния начин – топим ръце във водата, оформяме плоски кюфтенца, овалваме добре в приготвената галета (която ще полепне по мократа повърхност) и поставяме в тавичката. Продължаваме, докато не свърши сместа.
Поставяме оформените кюфтета в загрятата фурна за около 15 минутки. След това с помощта на шпатула или щипки ги обръщаме и отново запичаме за 10-15 минути. Поднасяме ги топли с млечен сос или гарнитура по избор (салата, например).
Ако рецептата ти харесва, опитай и класическите ни картофени кюфтета или тези картофени кюфтета с тиквички.
Коментари