Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Домашно прясно сирене с доматен сос

Домашно прясно сирене с доматен сос

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Домашно прясно сирене с доматен сос
Снимка: Анонимен
4 / 5
02/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Уникално мезе, което да споделите само с най-добрите приятели"

Необходими Продукти

  • За сиренето
  • прясно мляко - 2 литра
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • лимонов сок - 1 с.л. - прясно изцеден
  • За соса
  • домати - 400 г от консерва
  • чесън - 2 скилидки
  • къри - 1 ч.л.
  • моркови - 1 бр.
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр.
  • олио - за пържене
  • пресен чесън - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започваме с приготвянето на сиренето:

Наливаме прясното мляко в дълбока тенджера и го кипваме. Варим го 5 минути, като постоянно разбъркваме, за да не загори. Добавяме киселото мляко и лимоновия сок и разбъркваме. Когато започне отново да ври, след около 2 минути, то ще се пресече (ще стане на парцали). Веднага го вдигаме от котлона.

Взимаме една по-голяма купа, а в нея слагаме голяма цедка или гевгир. В гевгира поставяме тензух (или марля - продават се в аптеките и има големи размери). Тензухът трябва да излиза извън гевгира - поне 15 см. Сипваме пресеченото мляко в тензуха, за да се отцеди суроватката от цвика.

Когато почти целият цвик се отдели стискаме с ръце, за да доизцедим, колкото можем, но не през суроватката, само отгоре тензуха. Цвикът се изхвърля. Свиваме и правим на топка, като завъртаме тензуха. Взимаме точилка или пръчка и връзваме самия тензух за нея.

Поставяме точилката на отвора на тенджера или друг съд и оставяме да се изцеди. За получаване на по-стегнато сирене, то трябва да се остави така - поне за 2-3 часа. От време на време може да стискаме сиренето, за да ускорим изцеждането.

Междувременно приготвяме соса:

Нарязваме чесъна и го запържваме в загрято олио, за около 2 минути. Добавяме кърито, кимиона и кориандъра и разбъркваме. Сипваме доматите и нарязаната люта чушка и оставяме да къкри около 20 минути, докато се сгъсти. След това пасираме соса и го подправяме със сол и черен пипер.

След като сиренето е станало готово, го изваждаме от тензуха и го нарязваме на кубчета. Посоляваме го. Загряваме олио в тиган и пържим кубчетата сирене за около 2-3 минути, като обръщаме от всички страни. Сипваме изпърженото сирене в чинии и заливаме със соса. Сервираме ястието, поръсено с нарязан пресен чесън (само зелената част).

Сиренето е много леко и е подходящо за директна консумация. Не е нужно да го пържите и да го приготвяте като ястие. Трябва само да го посолите по Ваш вкус или да го поръсите с подправки и да го поднесете като предястие или като мезе за вино или други напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: