Начин на приготвяне
Пригответе сироп от захарта и водата, като ги поставите на среден огън около 15 минути. Оставете да се охлади.
Изрежете кората от динята и отделете семчиците. Нарежете я на парченца и пасирайте. Към нея сипете захарния сироп и отново пасирайте за кратко.
Прехвърлете в удобен съд и покрийте с прозрачно фолио, след което приберете във фризер за около 2 часа. През първият час изваждайте и разбивайте/разбърквайте периодично (това е важно, за да се предотврати образуването на големи кристали). Ако желаете по-гъсто (по-ледено) сорбе, може да увеличите времето във фризера, но не и до цялостно замразяване, идеята е леденото удоволствие да бъде като пухкав скреж - нито твърде течно, нито твърдо.
Разсипете в подходящи чаши с високо столче и украсете с мента. Става чудесно и ако накъсате листенцата от свежата подправка на ситно върху сорбето.
Пожелавам ви свежи моменти с това лесно за приготвяне ледено питие, което също би могло да бъде един лек и чудесен десерт!