Начин на приготвяне
Измиваме плодовете и ги почистваме от костилките. Сушените боровинки и стафиди накисваме в ликьора от вечерта.
Курабиите, останали от миналият ден натрошавам на парченца. Ако използвате широка чаша за мелба или трайфъл, с диаметър, еднакъв с този на курабиите, можете да ги подреждате цели. Тях също намазвам с четчица от ликьора.
Кремa подготвям, като затопля млякото на слаб котлон. В купа разбивам захарта с предварително отделените жълтъци.
Прибавям сметаната, нишестето и кората от лимона, настъргана на ситно. Разполовявам ванилия и остъргвам вътрешността, като шушулката прибирам в буркан, в който съм насипала захар. Така винаги разполагам с ванилова захар.
Сместа бавно изсипвам към прясното мляко, като разбърквам непрекъснато, докато се сгъсти.
Отстранявам от котлона и прибавям бучка масло. Кайсиите и прасковите нарязвам на кубчета, като оставям 2 кайсии за украса.
В подходящи чаши сглобявам лекия ароматен десерт.
На дъното сипвам по малко от крема, подреждам парченца от плодовете, курабия, напоените в ликьора сушени боровинки и стафиди.
Редувам с крем, плодове, курабия /ако съдът е по-широк ги начупете на парченца/. Завършвам с крем и декорирам с резенчета от кайсията, сушените плодове и череша в средата.