Начин на приготвяне
Слънчогледовите семки се накисват в гореща вода за около 3 часа. Измиват се и се отцеждат.
В блендер се смилат с малко вода. Когато станат на каша, се добавя останалата вода и се блендира още, докато стане нещо като айрян.
В купа се излива получената слънчогледова течност и се изстисква лимонов сок. Добавя се сол.
Краставицата се нарязва на малки кубчета или се настъргва. Прибавят се чесънът и копърът.
Бележка: Като се направи тараторът, млякото няма въобще вкус на слънчогледови семки. Лимонът го прави по-кисело, да наподобява кисело мляко, и затова всеки сам си преценява колко лимон да сложи, и след като се добавят останалите продукти, дори и съвсем леко не се усеща вкус на лимон.
Не съм пробвала с много лимонов сок, така че не гарантирам, че и с цял изцеден лимон все ще е добре. Може и да се добави олио, но не е задължително, защото и без това се прави от слънчоглед и не е необходимо още.
Вкусният веган таратор е готов.