Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Таратор»Традиционен Таратор

Традиционен Таратор

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Традиционен Таратор1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Класическа рецепта за най-приготвяната супа в българската кухня!"

Необходими Продукти

  • краставици - 1 брой по - голяма или 2 броя средни
  • кисело мляко - 2 кофички (1 кг)
  • орехи - 1 пълна шепа натрошени
  • чесън - 2 - 3 скилидки или на вкус
  • вода - на око студена
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян на вкус
  • бял пипер - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете краставиците, като оставите само тънки резки от тъмно зелената част, което ще придаде по-приятен вид на таратора. Настържете я или я нарежете на ситни кубчета.

Разбийте 2 кофички кисело мляко добре и ги сипете в тенджерка. С вода изплакнете кофичките, за да оберете остатъка от тях и разбъркайте към киселото мляко. Добавете толкова студена вода, че да получите гъстотата на таратора, която искате.

След това сипете краставиците, както и настъргания или накълцан ситно чесън, част от натрошените орехи, нарязания ситно копърът, черен и бял пипер на вкус. Накрая объркайте финално със зехтина/олиото и посолете на вкус.

Разсипете така приготвения таратор в купички. Украсете с малко натрошени орехи и стръкче копър и поднесете.

В разгара на жегите опитай обезателно и другите ни рецепти за таратор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
513
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Първо даже не знаете значението на думата таратор ,потърсете я слага се задължително една лъжица оцет ,таратор без оцет е все едно секс без жена .
20.06.2024 12:20
Христо Славейков
Христо Славейков
Много добър, особено в тези горещини!!!
27.07.2022 21:34
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
таратора е хубаво нещо през лятото ,но аз не слагам бял пипер и го приготвям без орехи -просто класически и изчистен вид си е супер
04.09.2016 18:21
3
1
Албена Асенова
Албена Асенова
Аз направо слагам кубчета лед в таратора и така за горещите дни става превъзходен.
03.09.2016 16:38
2
1
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Прекрасна студена супа за през летните горещини. Най ни върви със мастика на кристали :)))
03.09.2016 16:22
3
2
NEVI
NEVI
Аз не слагам орехи не ги харесвам в таратор и да пипера също
20.04.2016 22:22
1
1
Мариела Христова
Мариела Христова
Аз го правя почти като вас, но не слагам бял пипер.
14.01.2016 07:30
1
:дейзи
:дейзи
Вместо вода опитайте с 4/5 кубчета лед и обезателно със зехтин
22.10.2012 09:40
3
2
Марина
Марина
Таратора се прави със ЗЕХТИН!Не се слага вода.Нарязаните на кубчета краставици, копъра, чесъна и счуканите орехи се разбъркват добре със зехтина, за да си омазнят.Ако зехтина се сложи на края, той изплува на мазни петна отгоре
22.10.2012 09:38
8
4